mandag 15. november 2010

Fra fransk fattiggutt til svensk-norsk konge

Historien om Jean Baptiste Bernadotte (1763-1844) er en eventyrlig fortelling om en nesten uvirkelig klassereise – fra fattiggutt i Pau på den franske siden av grensen mot Spania, til å bli en av Napoleons største generaler og ikke minst rivaler, for så å ende opp som Kong Karl Johan av Sverige og Norge. Herman Lindqvist formidler nok en gang historie på en spennende, fengslende og inspirerende måte i sin bok ”Karl Johan”.

Jeg er etter hvert blitt en stor tilhenger av Herman Lindqvist sine populærhistoriske bøker. Jeg har tidligere omtalt hans bøker om ”Revolusjon”, ”Napoleon” og om ”Columbus”. Lindqvist har en unik pedagogisk, spennende og fengslende måte å formidle historie på. Han mestrer elegant balansegangen mellom å fortelle de store linjene, men også gå tilstrekkelig i dybden, og som passer kvasi-historikere som meg. For de virkelige feinsmeckerne på historie, er nok Lindqvist litt for overflatisk og enkel, men det får så heller være. Hos meg har han funnet en fan.
Den hittil siste boken er om Jean Baptiste Bernadotte. Fattiggutten som gikk inn i det franske militæret, og som etter hvert gjorde en eventyrlig karriere både militært og sosialt, og som til sist ble valgt til Svensk-Norsk konge. Han var klart revoulsjonær, men hans prinsippfasthet og stahet gjorde at han fort også be ansett som en trussel og fare fra Napoleon. Det anstrengte forholdet dem imellom fikk nok også næring ved at Bernadotte giftet seg med Napoleons store ungdomskjærlighet, og pleiet nære bånd til Napoleons brødre. Den litt paranoide Napoleon så en stor trussel og utfordrer i Bernadotte. Og kanskje også med rette, for Bernadotte hadde tydelige ambisjoner på egne vegne.
Bernadotte ga mange viktige bidrag i Napoleons felttog gjennom Europa, men følte aldri at Keiseren virkelig verdsatte innsatsen tilstrekkelig. Og når Napoleon ble avsatt, satt Bernadotte og ventet på bud om at han var ønsket som Napoleons arvtager. I stedet åpnet det seg en mulighet i det svenske kongehuset, som stod uten arvtager. Og som kronprins i Sverige fikk Karl Johan kuppet til seg Norge fra Danmark. 

Forfatter: Herman Lindqvist
Tittel: Karl Johan – Jean Bernadotte, soldaten som ble konge.
Forlag: Schibsted

Blogglisten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar